Czym jest recykling?
Recykling polega na powtórnym wykorzystaniu odpadów w celu wyprodukowania nowego przedmiotu. To jedna z najpopularniejszych form ochrony otaczającego nas świata. Recykling pozwala zmniejszyć zapotrzebowanie na eksploatowanie złóż naturalnych i ilość odpadów. Najważniejszą zasadą recyklingu jest maksymalne wykorzystanie odpadów przy jednoczesnym jak najmniejszym nakładzie surowcowym oraz energetycznym.
Jaki materiał podlega recyklingowi?
Najwięcej odpadów jest produkowanych w gospodarstwach domowych. Z tego powodu każdy mieszkaniec powinien odpowiednio segregować śmieci na pięć podstawowych grup, a następnie umieścić je w specjalnie oznakowanych kontenerach:
- kosze żółte – składuje się w nich tworzywa sztuczne i metalowe, czyli między innymi: torebki plastikowe i foliowe, kartony po mleku, plastikowe opakowania, a także nakrętki i butelki plastikowe, kapsle, puszki, pokrywki metalowe, metale kolorowe oraz folia aluminiowa;
- kosze zielone – umieszcza się w nich szkło. Można do nich wrzucać butelki oraz słoiki ze szkła, a także pojemniki szklane po kosmetykach. Należy jednak zauważyć, że nie wolno umieszczać w nich pojemników z plastikowymi elementami, których nie da się w żaden sposób usunąć. Do zielonych pojemników nie wolno wkładać zabrudzonego szkła, ani wrzucać pojemników żaroodpornych. W niektórych gminach obowiązuje podział na szkło białe i kolorowe;
- kosze niebieskie – wyrzuca się do nich papier, czyli różnego rodzaju gazety, czasopisma, zeszyty, książki, katalogi, ulotki, wydruki komputerowe, a także papier do pakowania, papierowe torby czy opakowania kartonowe. Do niebieskich kontenerów nie wolno wrzucać papieru powleczonego plastikiem bądź folią, czyli na przykład obwolut książek, błyszczących okładek, paragonów fiskalnych, a także zużytych chusteczek, ręczników papierowych i brudnego papieru;
- kosze brązowe – są przeznaczone na odpady biologiczne, takie jak trociny, kora, trawa, gałęzie, liście czy niepomalowane drewno oraz resztki jedzenia: warzywa, owoce czy ich obierki. Do brązowego kosza wyrzuca się również skorupki jaj, liście herbaty czy fusy po kawie. Do odpadów biologicznych nie zalicza się olejów jadalnych, kości, odchodów zwierzęcych i popiołu;
- kosze czarne – umieszcza się w nich odpady zmieszane, do których należą ubrania, wyroby skórzane, futra i zużyte naczynie oraz żwirek i zwierzęce odchody. Do czarnego kosza wrzuca się również resztki jedzenia pochodzenia zwierzęcego (czyli jajka, nabiał, ser, mięso i kości). Należy tam również umieścić zużyte ręczniki papierowe i chusteczki, a także podpaski, waciki do uszu, pieluchy itd.
Recykling elektroniki
Rozwój technologii informatycznych oraz wzrost gospodarczy sprawił, że nadmierna produkcja dotyczy również sprzętu elektronicznego i elektrycznego. Z tego powodu co roku generowana jest ogromna ilość e-odpadów – co spowodowało, że recykling elektroniki stał się bardzo ważną kwestią.
Elektrośmieci stanowią wyjątkowo niebezpieczne odpady, gdyż zawierają wiele toksycznych składników, które nie mogą przedostać się do środowiska. Składniki te mogą powodować zatrucia i choroby, a także skażenia gleby i upraw rolnych. Recykling elektroniki ma na celu ograniczenie ilości e-odpadów oraz zmniejszenie ryzyka dostania się niebezpiecznych substancji do środowiska.
Punkt zbiórki elektrośmieci
E-odpady nie wolno wyrzucać do przydomowych kontenerów. Osoby prywatne muszą znaleźć odpowiedni punkt zbiórki elektrośmieci, który działa w gminie i tam oddać zużyty sprzęt. Natomiast przedsiębiorstwa generujące duże ilości takich odpadów powinny nawiązać współpracę z firmą zajmującą się recyklingiem elektroniki.